Noticia

PRESENTACIÓ DE DUES OBRES DONADES PER HEREUS DE L’ARTISTA JOSEP OBIOLS

EXPOSICIÓ COMMEMORATIVA

El pintor Josep Obiols Palau (1894-1967) -l’artista més representatiu del moviment del Noucentisme català- va dedicar els anys 1953 i 1954 a decorar plàsticament l’interior del Santuari de la Mare de Déu del Remei, a la finca Castell del Remei, que representa el conjunt més important de la seva obra pel nombre de pintures que s’hi concentren.

Entre els frescos murals hi ha els cinc que se situen en els altars adjacents a la nau principal, a dues banda de la nau central on són representades escenes bíbliques corresponents als Misteris de Goig del Rosari: l’Anunciació; la Visitació de Maria a la seva cosina santa Isabel; el Naixement de Jesús a Betlem; la Presentació del nen Jesús al temple; i el trobament de l’Infant Jesús al temple entre els doctors de la llei.

Així mateix, destaquen les pintures del presbiteri -a l’àpside de sobre l’altar major- on es representa una al·legoria de tot l’Univers lloant i pregant Maria.

I els dos impressionants murals que ocupen l’absis darrere l’altar a banda i banda del cambril de la Mare de Déu que presideix el Santuari, on són representats l’acció de gràcies pels productes de la terra i la gent que demana a la patrona del Castell del Remei. En la part dreta, els frescos mostren la misericòrdia vers infants i adults que pateixen necessitats, malalties i dolor confiant en el remei de l’auxili de la Mare de Déu. També hi apareixen els nadons, posant així el futur en mans de la providència. I, en la decoració de l’esquerra, es reflecteix el poble fidel oferint llurs collites a la verge. Es tracta d’escenes representatives de la pagesia amb els fruits de la terra: oliveres (oli), raïm (verema, vi), blat (pa).

Al baptisteri, Obiols va completar un conjunt pictòric al·lusiu al baptisme de Jesús.

L’artista també va dibuixar i pintar a la cúpula del temple i a la volta de l’altar major el text en català que constitueix la lletra de la Pregària a la Verge del Remei, una composició musical que fou encarregada al mestre Lluís Millet Pagès (1867-1941) amb lletra d’Esteve Sunyol Gasòliba (1856-1913) i cantada a l’Orfeó Català l’any 1900.

Obiols també té obra mural a l’edifici de Correos de Barcelona, al Palau Nacional de Montjuic, a Parets, a la Bonanova, a Vilassar de Mar, a Sant Joan de les Abadesses, a Tortosa, a la catedral de Lleida i de Solsona, a la Sala del Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, i en diverses dependències, al Museu i a la Sagristia del Monestir de Montserrat.

A l’acte oficial s’han presentat els dos dibuixos al carbó preparatoris de les pintures murals del santuari del Castell del Remei donats per membres de la família Obiols, set obres de l’artista i sis obres del pintor Carles Llobet Raurich, contemporani d’Obiols que configuraran l’exposició Obiols, el Noucentisme al Castell del Remei que s’exhibeix en la Sala Lucilla Atilia fins el 30 de novembre constituint un dels atractius de la Festa Major de la finca.

L’esdeveniment ha comptat amb la participació de la Sra. Anna Ponsatí Obiols, néta de l’artista; el Sr. Eloi Bergós Farràs, alcalde de Penelles; la Sra. Mireia  González Antó, presidenta de la Fundació Castell del Remei; el Sr. Tomàs Cusiné Barber, president de Castell del Remei; i el Sr. Jesús Navarro Guitart, director del Museu Morera d’Art Modern i Contemporani de Lleida.