Turisme

Celler: visites guiades i tast de vins

El celler centenari és visitable de forma guiada. Per tal de fer-ho, cal concertar-ho prèviament o sol·licitar-ho a l’enoteca La Casa dels Vins.

Durant l’itinerari, es recorren les antigues i les actuals instal·lacions de recepció de raïm i expedició de producte, sala de vinificació, naus de criança, sala d’embotellat i sala de tast.

Visites guiades al celler amb tast de 3 vins (15 €, persones majors d’edat):

Horaris dissabte: 10.15 -11.30-13.00-16.00. Diumenge: només matí.

Altres hores, a consultar.

Altres opcions: Degustació de vins; Tast de vins; Visites de grups; Visites pedagògiques per a estudiants; Cursos d’iniciació al tast de vins.

Fes clic aquí i trobaràs un tour virtual per l’interior del celler.

La Casa dels Vins: enoteca i degustació de vins

A la botiga de la finca es poden adquirir els vins que elabora el celler històric Castell del Remei: Gotim Blanc, Gotim Bru, Oda Blanc, Oda Negre, Garnatxa i 1780. A més del cava La Cuvée i el vermut clàssic.

Així mateix, els dels altres tres cellers del grup: Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre, subzona Garrigues), Cérvoles Celler (DO Costers del Segre, subzona Garrigues) i Cara Nord (DO Conca de Barberà i DO Montsant).

A la Sala de Tast s’ofereix: Degustació d’una copa de vi (2 €) i Tast Gourmet (4 vins = 18 €).

També hi ha a la venda productes gastronòmics de proximitat (oli, torrons, xocolata…) i bibliografia relacionada amb el territori.

Horari: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 i de 15.00 a 17.00 hores; dissabte, de 10.00 a 18.30; i diumenge i feiners, de 10.00 a 14.30 hores.

Restaurant Castell del Remei: dinars i esmorzars

El restaurant de la finca Castell del Remei ofereix una cuina tradicional, pròpia de la terra,  elaborada amb productes de proximitat i de temporada, maridada amb vins de la propietat i amb altres del grup cellerer de Tomàs Cusiné: Castell del Remei, Tomàs Cusiné, Cérvoles Celler i Cara Nord.

A més  de la carta, durant els dies feiners també hi ha menú al preu de 17 euros.

S’ofereixen banquets de celebracions i àpats maridats amb els vins del celler proposats per sommeliers.

La carta indica les propietats dels ingredients relacionats amb incompatibilitats i al·lèrgies.

Obre tots els dies -excepte els dimarts, per descans setmanal- per a servir dinars i esmorzars de forquilla (per a grups de més de 5 persones, es recomana reservar). Altres opcions, a convenir.

Horari: Tots els dies, excepte els dimarts, de les 10.00 a les 18.00 hores.

Telèfon: (+34) 973 718 165

Adreça electrònica: restaurant@castelldelremei.com

Camí de Sant Jaume

El Castell del Remei forma part de la 4a etapa (Tàrrega-Linyola) de l’anomenat Camí Català per San Juan de la Peña de la ruta pelegrina del Camí de Sant Jaume i els  pelegrins que passen i visiten el celler, el santuari, beuen de la Font del Pelegrí  i mengen al restaurant per a seguir les indicacions que assenyalen la via des del Peu de la Creueta, poden segellar el seu pas per l’enoteca de la finca La Casa dels Vins.

Turisme ornitològic

A part dels tradicionals paons del Castell del Remei, les aus aquàtiques, els nius de cigonyes, d’òlibes, de xoriguers, i ratpenats, juntament amb la proximitat amb l’Estany de La Plana, el fan un lloc idoni per a l’observació d’aus.

Visites monogràfiques: aprofundir en el patrimoni

Visites guiades al Santuari

A convenir

Visites guiades a la casa-palau

A convenir

Visites guiades a la finca

A convenir

Visita Antiga Colònia Agrícola

A convenir

Visita Memòria Històrica

A convenir

Visita biodiversitat

A convenir

Visita Passeig de les senyoretes

A convenir

Totes les visites acaben amb degustació de vins del celler.

Per a grups escolars: biodiversitat i coneixença de la finca

Visita guiada Espai de Biodiversitat (de 6 a 12 anys)

Explicació d’introducció a la biodiversitat de la finca.

Observació dels nius de cigonyes, hotels de ratpenats, cases d’òlibes i hacking de xoriguers.

Observació de l’entorn natural: fauna de l’estany i del llac, descoberta de nius, vinyes…

Recorregut pel Passeig de les Senyoretes i identificació i explicació de les diferents espècies d’arbres.

Durada: 1,5 hores

 

Visita guiada a la Finca (de 13 a 17 anys)

La Casa dels Vins.

Visita a les exposicions d’art de les sales Lucilla Atilia i de la Sala de Tast de La Casa dels Vins.

Celler: Sala Romana (pedestal votiu romà i plafó interactiu sobre les fases del procés d’elaboració de vi), Sala Barcelona, Passadís de Bótes, Sala del Retrat i Entrada Principal, Sala de Vinificació, Sala Gran de Bótes, Sala d’Expedició.

Santuari de la Mare de Déu del Remei.

Durada: 1,5 hores

Guia’t pel teu compte: itinerari lliure per l’exterior

Per tal de fer una visita pel teu compte per la finca Castell del Remei et suggerim un itinerari turístic sense guia. Una vegada arribeu al Castell del Remei per l’Avinguda dels xiprers, aparqueu en els espais senyalitzats i baixeu del vehicle a gaudir del paisatge i l’entorn en un espai natural únic. A continuació, seguiu les indicacions que us apuntem i podreu gaudir d’una passejada que us estimularà a la descoberta de noves coneixences sobre el  patrimoni del territori i de la història de la propietat vitivinícola.

Gràcies per ser respectuosos amb l’entorn.

Recorregut
Abans d’arribar al nucli de la finca, val la pena que us atanseu, creuant el Parc Comtat d’Urgell, al Passeig dels Plataners a admirar l’obra escultòrica Els Sentinelles del Castell, de l’artista Erik Schmitz Coll, creada en un tronc arrelat d’un arbre mort. I, a continuació, enfileu cap al centre, davant de La Casa dels Vins passejant pel costat del Jardí del Castell admirant les antigues edificacions de tàpia, exemples de l’arquitectura industrial i rural de l’època de l’antiga colònia agrícola: taller i magatzem, la casa del guarda, junt a la quadra i el  dipòsit d’aigua, la masoveria, la ferreria, l’antic taller, les antigues cotxeres, l’antiga vaqueria, i l’antic femer.
I, per descomptat, el celler Castell del Remei, que ocupa tota l’Avinguda dels Girona i que, a més de ser el més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins de criança, és el primer celler català construït segons el model tipus bordelès, la qual cosa es pot admirar des de l’exterior. Igualment que el Santuari, es pot visitar de forma guiada amb reserva prèvia.
Annex al restaurant, trobeu l’edifici de l’antiga fassina de la finca que voregeu per adreçar-vos cap a la Plaça Canal d’Urgell alhora que observeu la tremuja d’entrada de raïm a l’època de la verema i la bàscula de l’antiga colònia, encara en funcionament.
I allí hi ha també la Font del Pelegrí -Castell del Remei forma part de la 4a etapa (Tàrrega-Linyola) de l’anomenat Camí Català per San Juan de la Peña de la ruta pelegrina del Camí de Sant Jaume- on trobareu el romàntic estany, el molí, l’antic dipòsit d’aigua i l’arbreda de l’estany. A la dreta, l’impressionant llac de la finca on podeu anar fins a la comporta tot resseguint el Passeig del Llac, seure a l’escullera i pujar a l’embarcador i observar l’illa flotant vegetal al bell mig.
Seguint el Passeig de l’Aigua, entre els dos elements aquàtics, val la pena arribar-se al Mirador dels Vinyars on, des del Peu de la creueta, es descobreixen uns capvespres magnífics.
Entre les vinyes, arbredes i llacs podreu observar les cigonyes i, possiblement, altres espècies d’aus que s’han reintroduït com el xoriguer, l’òliba i el muricec o ratpenat, capaç de menjar milers de mosquits en una nit afavorint l’estat de les vinyes.
Al centre, passant pel carrer Major on hi ha el restaurant en un edifici que conserva la façana original restaurada amb el rellotge de sol, arribeu a la Plaça del Castell on hi ha el Santuari de la Mare de Déu del Remei, a la façana nord del qual podreu llegir en una llosa la Pregària a la Verge del Remei escrita per Esteve Sunyol que cada any es canta a la missa solemne de la Festa Major musicada pel mestre Lluís Millet.
Es tracta d’un temple de planta de creu llatina, consagrat fa més de 65 anys, que constitueix una significativa mostra del “neorenaixentisme” que propugnava el corrent del noucentisme català. Mostra un pòrtic a la façana i una bella portada dedicada a Sant Joan Baptista. S’ofereixen visites guiades que permeten admirar les pintures murals de l’artista Josep Obiols del seu interior, entre altres elements.
Un altre gran atractiu és la casa-palau que dóna nom a la finca, un edifici  bastit sobre una antiga edificació medieval a la que a finals del segle XIX la família Girona, màxima representant de l’alta burgesia catalana, va conferir l’estructura de castell a l’afegir els característics quatre merlets. L’edifici és de planta quadrada amb una torrassa a cadascun dels angles.
Té tres plantes de distribució diversa i, en total, hi ha 33 dormitoris, a banda de sales, cuines i banys. A la façana podreu llegir les làpides històriques referents al Canal d’Urgell. I d’allí estant podeu seguir l’Avinguda del Castell o el paral·lel Passeig del Reguer fins a fer un glop a la Font de les Senyoretes i  observar ben a prop de la Plaça de l’Olivera, els dos monòlits dedicats a fets ocorreguts a la finca durant la Guerra Civil espanyola.
De fet, al Castell del Remei hi ha diversos elements relacionats amb la memòria històrica com els monòlits de dignificació dedicats a les imatges del fotògraf Francesc Boix –anomenat “el fotògraf de Mauthausen”- de soldats republicans del Front del Segre al Castell del Remei i sobre els efectes de l’explosió del polvorí del magatzem de munició que els nacionals van habilitar al Castell del Remei (Jardí del Castell), les plaques d’homenatge i commemoratives sobre l’explosió (façana del taller i pati de la casa-palau), les pintades de XI Cos de l’Exèrcit (bàscula) i les plaques commemoratives de la història del Canal d’Urgell (façana casa-palau).

Turisme de proximitat: descobertes ben a prop

Penelles, art rural de carrer (8 km): www.penelles.cat

Ruta del Clot de l’Infern: Castell del Remei-Penelles -Vallverd- Estany d’Ivars i Vila-sana

Coladors de Boldú-Montsuar (1,5 km): ca.wikipedia.org/wiki/Coladors_de_Boldú

Almassor (2,6 km): https://ca.wikipedia.org/wiki/Almassor

Enciclopèdia Mural de les aus de l’Estany de la Plana a Vallverd i Ivars d’Urgell (3,6 km): www.enciclopediamural.cat

Espai d’Interpretació de la Plana d’Urgell El Clot del Dimoni-Mascançà, Vallverd (3,6 km)

La Casa dels Àngels, Castellserà (4 km): https://lacasadelsangels.com/

Ruta literària Maria Mercè Marçal, Ivars d’Urgell (5,6 km): Wikiloc

Espai Lluís Companys (7 km): www.espaicompanys.cat

Estany de la Plana (7,5 km): www.estanyivarsvilasana.cat

Rocafinestres i trinxeres de la Guerra Civil (7,3 km): https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/penelles-roca-finestres-i-trinxeres-9698661

El Bullidor (7,3 km): https://www.barbens.cat/el-municipi/punts-dinteres/el-bullidor

Pilar d’Almenara (12 km): www.agramunt.cat/el-municipi/historia/pilar-dalmenara

Espai Cultural dels Canals d’Urgell, Mollerussa (17 km): www.turismeplaurgell.cat/ca/comarca/visites-d-interes/2/espai-cultural-dels-canals-d-urgell

Projecte Planta, espai d’art (25 km): www.plantaproject.com

Parc Astronòmic del Montsec (45 km): www.parcastronomic.cat

Balaguer (20 km): www.balaguer.cat/turisme

Tàrrega (20 km): https://turisme.tarrega.cat

Lleida (45 km): www.turismedelleida.cat (Castell del Remei: https://360.turismedelleida.cat/ca/experiencies/@@activity/castell-del-remei)

La Noguera, comarca: www.turismenoguera.cat

El Pla d’Urgell, comarca: www.turismeplaurgell.cat

L’Urgell, comarca: www.turismeurgell.cat

Comarques de Lleida: www.aralleida.cat

Agenda d’esdeveniments Territoris: https://www.territoris.cat/events